Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

HÍREK

2016. SZEPTEMBER 9-18.

A 13. Jameson CineFest, Magyarország vezető filmfesztiválja ismét az év legjobb filmjeivel, premierekkel, sztárokkal, filmtörténeti programokkal, koncertekkel és bulikkal vár!

BIVALYERŐSEN, ÚJ STRUKTÚRÁBAN: ITT VAN A TELJES VERSENYPROGRAM

Új programstruktúrával, erősebb versenyszelekcióval és változatosabb szekciókkal jelentkezik Magyarország nemzetközi filmfesztiválja, a Jameson CineFest. Az idei nagyjátékfilmes versenyprogramba tizennyolc mű került be. Olyan hiánypótló alkotások vannak közöttük, mint a Sundance nagy szenzációjaként megismert Az ember, aki mindent tudott (Swiss Army Man), az új-zélandi Taika Waititi rendezte Vademberek hajszája vagy a neves amerikai rendezőnő, Kelly Reichardt legújabb munkája, az Egyes nők.  A hazai mozikat elkerülő dán Martin Zandvliet A homok alatt című második világháborús drámája is versenybe száll a Pressburger-díjért, csakúgy, mint a Cannes-ban a kritikusok által vegyesen fogadott, ám végül a zsűri nagydíjával távozó Xavier Dolan-mű, az Ez csak a világ vége című családi dráma. De ha már szóba került Cannes és a kritikusok, muszáj kiemelni Maren Ade komédiáját, a Toni Erdmannt, mely minden idők legrajongottabb alkotása lett a franciaországi rendezvényen. A teljes lista itt.

JULIETTE BINOCHE MISKOLCON

Az Oscar-díjas színésznő, Juliette Binoche lesz a Jameson CineFest megnyitójának sztárja: Magyarország nemzetközi filmfesztiválja az Arany Oroszlán-díjas remekmű, a Kék vetítésével kezdődik szeptember 9-én. A legendás francia sztár különdíjat kap a fesztiválon és megemlékezik a film rendezőjéről, Krzysztof Kieslowskriól, a modern filmművészet egyik legjelentősebb alakjáról, aki éppen húsz éve hunyt el.

A Jameson CineFest CineClassics-blokkjában, amely Szabó István védnökségével 2010 óta mutat be filmtörténeti klasszikusokat és ritkaságokat, Kieslowski utolsó filmjei szerepelnek, a Kék szeptember 9-i vetését 10-én este a Fehér, 11-én a Piros követi. A Kék főszereplőjét, Juliette Binoche-t a hazai közönség a legjobban talán a nyolcszoros Oscar-díjas Az angol betegből ismerheti, de - többek között - óriási sikerrel játszották Magyarországon A lét elviselhetetlen könnyűségét, melyben Daniel Day-Lewis volt a partnere és a Csokoládét is, melyben Johnny Deppel játszott. Az Oscar-díjas művész olyan nagyágyúkkal forgatott, mint Jean-Luc Godard, a kétszeres Arany Pálma-díjas Michael Haneke és Abbas Kiarostami.A program a Francia Intézet és a Lengyel Intézet támogatásával valósul meg.


LETöLTHETő A PROGRAMFüZET

Itt minden programot megtalálsz, jól áttekintehetően.
Jó böngészést!


ITT VAN A TELJES KISJÁTÉKFILMES ÉS ANIMÁCIÓS VERSENYPROGRAM

Kivételesen erős a Jameson CineFest idei versenyprogramja is: gondosan válogatott, Oscar-jelölt, Cannes-ban, Berlinben már bizonyított, vagy éppen a felfedezés kapujában álló fiatal filmesek legjobb munkáit láthatjátok szeptember 9-től Miskolcon. A részletek itt és itt.

KITEKINTŐ: VERHOEVEN ÉS TANOVIC, TASNÁDI ÉS STILLMAN

Az elmúlt éveknél erősebb lesz a Kitekintő/Open Eye című szekció: olyan címek vannak a programban, mint a bosnyák Danis Tanovic új mozija, a Halál Szarajevóban, Whit Stillman kosztümös szuperprodukciója a Szerelem és barátság, illetve a legendás Paul Verhoeven, az Elemi ösztön folytatásként is felfogható Elle című abszurd thrillere, mely a Jameson CineFest zárófilmje is egyben. Magyarok is találhatók a Kitekintőben, az eddig csak forgatókönyvíróként ismert Tasnadi István debütje, a MEMO, illetve egy amerikai koprodukció, a Fiú a vonaton, melynek egyik főszerepét Tóth Barnabás alakítja.

ÚJ SZEKCIÓ: MIDNIGHT SCREENINGS

Új szekció a fesztiválon a Midnight Screenings, azaz az éjféli vetítések. Ezen belül régi és új horrorklasszikusokat izgulhatunk majd végig Wes Craven digitálisan felújított klasszikusától, a Rémálom az Elm utcában első részétől kezdve a Cannes-ban debütált Vonat Busanba – Zombi expresszig, mely minden idők legdrágább dél-koreai szuperprodukciója. 

ERNELLÁÉK FARKASÉKNÁL: MAGYAR PREMIER A JAMESON CINEFESTEN

A magyar színeket a fesztivál versenyében Hajdu Szabolcs képviseli az Ernelláék Farkaséknál című alkotásával, amely elnyerte a Karolvy Vary-i Filmfesztivál fődíját - és Miskolcon lesz a magyarországi ősbemutatója.


MUSICDOCS, ZAPPÁVAL ÉS KLEZMERREL

Szintén új színt hoz be a programba a MusicDocs szelekció, melynek keretében láthatjuk Thorsten Schütte zseniális dokumentumfilmjét Frank Zappáról, illetve Bereczki Csaba Soul Exodus-át, mely New York-i klezmer zenészekről mesél őszintén és átütő erővel.


CINECLASSICS: IN MEMORIAM KIESLOWSKI

A Három szín, ez az egyetemes filmtörténetben is egyedülálló trilógia (1993-1994) mintegy negyven díjat nyert a világ legrangosabb fesztiváljain. A Kéket Velencében, a Fehéret Berlinben, a Pirosat Cannes-ban mutatták be, és egy Arany Oroszlán, több César, egy Ezüst Medve, az Independent Spirit Award, négy Golden Globe- és három Oscar-jelölés (köztük a legjobb rendezőnek járó) is mutatják, hogy ez a különleges vállalkozás páratlan visszhangot váltott ki. A fesztivál közönsége most, húsz évvel később, újranézheti, újra felfedezheti és újraértékelheti egy nagy rendező testamentumát. Kieslowski filmjei és kérdései, aktuálisabbak, mint valaha - és ezt Juliette Binoche is fontosnak tartja.

A CINE NEW WAVE DÍJA a MISSIONART GALÉRIÁTÓL

A Jameson CineFest vadonatúj versenykategóriájának díját a MissionArt Galéria ajánlotta fel. A legszebb képi világért járó elismerés egy kortárs, kiváló magyar képzőművész munkája (értéke mintegy 1.500 euro) és a galéria ezentúl minden évben a nyertes film rendezőjének adja át.

SILS MARIA A FRANCIA INTÉZETBEN

Nemzetközi színházi karrierje csúcsán Maria Enderst felkérik, hogy játsszon ugyanabban a darabban, amely húsz évvel azelőtt híressé tette őt. Akkor Sigridet, a csábító fiatal lányt alakította, aki lefegyverez, végül öngyilkosságba hajszol egy nála érettebb nőt, Helenát. Ezúttal azonban Helena szerepét kínálják fel Mariának, aki hirtelen a tükör másik oldalán találja magát... Juliette Binoche miskolci látogatása alkalmával a Budapesti Francia Intézet (I. Fő u. 17.) szeptember 13-án 18.30-tól levetíti Olivier Assayas Sils Maria felhői című filmjét. A belépés ingyenes.

SRÁCKOR ÉS ADELE, CARDINALE ÉS ZEITLIN

Az elmúlt években nálunk volt a magyar premierje az Adele életének, a Sráckornak, a Whiplashnek és a Love 3D-nek, hogy csak néhány filmet emeljünk ki a rendkívül gazdag programból. Több száz külföldi filmkészítő, a fiatal hazai filmes generáció és a magyar filmszakma elismert alkotói rendszeres résztvevői és látogatói a fesztiválnak. Miskolc minden évben kezdő nagy tehetségek és tapasztalt művészek találkozóhelyévé válik. Büszkék vagyunk rá, hogy – többek között – vendégünk lehetett Kevin Macdonald (a Miskolcon született világhírű Emeric Pressburger Oscar-díjas unokája), Sɬawomir Idziak lengyel operatőr, a legendás rendező, Agnieszka Holland, Claudia Cardinale, az iráni vizuális művész, Shirin Neshat, a finn provokátor, Timo Vuorensola és Gaspar Noé, továbbá a független amerikai filmes generáció olyan kiemelkedő reprezentánsai, mint például az azóta Star Wars rendezővé avanzsált Colin Trevorrow, az Oscar-jelölt Benh Zeitlin vagy a Tangerine vakmerő producere, Shih-Ching Tsou. 2016 szeptemberében is hasonlóan izgalmas programmal várunk Miskolcra.

56-OS FILMEK A MANDÁTÓL

A MaNDA tematikus DVD-sorozatot jelentet meg az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából. A havonta egy-egy kiadvánnyal bővülő sorozatba olyan digitálisan felújított filmek kerültek, amelyek nem csak a szűken vett forradalmi eseményekre koncentrálnak, hanem az 1956 előtt és után történtekre is. A filmarchívum egyedülálló vállalkozása a teljes 1956-os mozi híradóévfolyam megjelentetése - ennek a bemutatója a CineClassics keretében lesz. A Jameson CineFesten lesz a bemutatója a gyönyörűen felújított Makk Károly-filmnek, a Szerelemnek is. A DVD-sorozatról további információk itt, programunkról további részletek hamarosan.

ALTER NATIVE NOVEMBERBEN

Az Alter-native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál Románia legrégebbi és legnagyobb független rövidfilm-fesztiválja, amely 1993-ban indult és minden év novemberében kerül megrendezésre. A fesztivál támogatja a független önkifejezést, a média-piac tömegtermékeivel szembeni egyéni alternatívákat. A rendezvény lehetőséget nyújt a kevésbé ismert stílusok és sajátos szemléletmódok bemutatására, független önkifejezések felfedezésére a filmművészetben. A nevezések benyújtására kizárólag online, a www.alternativeiff.ro oldalon keresztül van lehetőség, a határidő 2016. szeptember 15.

 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Korábbi hírek...

Főtámogató
Kiemelt támogatók
Kiemelt médiapartnerek
További támogatók...
Kedves Barátunk!

Kérjük támogasd
adód 1 százalékával a miskolci filmes rendezvényeket!

CineFest Egyesület
Adószám: 18448849-1-05 3525 Miskolc, Városház tér 20.

Köszönjük!

A CineFest Egyesület támogatója
Hírlevél

Ha szeretnél friss információkat kapni a fesztivállal kapcsolatban, iratkozz fel hírlevelünkre!

E-mail: