Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

HÍREK

VÁR A JAMESON CINEFEST!

Magyarország vezető filmfesztiváljának versenyprogramját augusztus közepén hozzuk nyilvánosságra. Szeptember 8-tól Miskolcon a helyed!


Dargay Attila-díj: várjuk a jelentkezőket

A Jameson CineFest Dargay Attila-díját 2017-től a legígéretesebb fiatal magyar animációs filmesnek ítéli oda. A díjról, melyet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság ajánlott fel 1.000.000 Forint értékben, Henrik Irén, Dargay Attila özvegye, Fülöp József, a MOME rektora, és M. Tóth Géza, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora döntenek. A fesztivál 30 évnél fiatalabb magyar nemzetiségű animációs filmesek jelentkezését várja. A nevezési határidő: 2017. július 15. Jelentkezni szakmai önéletrajzzal, a kitöltött és aláírt jelentkezési adatlappal és egy elkészült filmmel lehet (a filmet vimeo linken kérjük, angol felirattal), az office@cinefest.hu címen. A fesztivál az öt legjobb nevező listáját augusztus közepén hozza nyilvánosságra, a díjátadó a Jameson CineFest záróünnepségén lesz. 

Nevezési lap (DOC)

14 nemzetközi filmfesztivál együttműködése

A június 17-én kezdődött 20. Sanghaji Nemzetközi Filmfesztivál keretében új kezdeményezés indult útjára „Egy út, egy övezet” címmel 14 ország filmfesztiváljainak és filmes intézményeinek együttműködése céljából. A résztvevő országok között szerepel például Észtország, Kazahsztán, Hollandia, Görögország, vagy éppen Egyiptom, Magyarország képviseletében pedig Bíró Tibor, a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója vett részt a programon. A résztvevő országok képviselői június 17-én ünnepélyes keretek között írták alá együttműködési nyilatkozatukat, a Film Market keretében pedig június 18-19-én két nap leforgása alatt előadás formájában kaptak lehetőséget nemzeti filmiparuk aktuális helyzetének és a filmkultúráikra jellemző tendenciák bemutatására. Az együttműködés lehetővé teszi, hogy a résztvevők tapasztalatokat cseréljenek fesztiválszervezés, közönségépítés, ill. marketing stratégia kiépítése területén, továbbá egymás filmkultúrájának kölcsönös megismerését is elősegíti. A kezdeményezést elindító Sanghaji Nemzetközi Filmfesztivál – mely Kína nemzetközileg is elismert „A” kategóriás filmfesztiválja – azt reméli, hogy a program hatékonyabb kommunikációt és egy kiterjedt partnerhálózat kiépítését teszi lehetővé ezen országok között a filmkultúra területére támaszkodva.

Befejeződött a 13. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, a záróünnepségen átadták a díjakat

17-én, szombaton este befejeződött a Jameson CineFest, a záróünnepségen átadták a fesztivál díjait, majd levetítették Paul Verhoeven Elle című filmjét. A Pressburger Imre-díjat A semmiből (From Nowhere) című filmjéért az amerikai rendező Matthew NEWTON nyerte, a fesztivál nagydíját, a Zukor Adolf-díjat pedig a dán Martin ZANDVLIET rendező A homok alatt (Land of Mine) című alkotásának ítélte a zsűri. A közönségdíjas HAJDU Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című filmje lett. Életműdíjat vett át Makk Károly (képünkön). Az eseményről készült felvétel itt, a díjazottak teljes listája és a további részletek itt tekinthetők meg.

1 % A FILMVILÁGNAK

Segítsd adód 1%-val a Filmvilágot, az egyetlen magyar filmművészeti folyóiratot! A sok kicsi 1% tényleg sokra megy. A részletek itt.

JULIETTE BINOCHE A FESZTIVÁL ELSŐ EURÓPA-DÍJASA

Juliette Binoche hosszú tapsvihart követően szeptember 9-én átvette a fesztivál frissen alapított Európa-díját. Bíró Tibor fesztiváligazgató a Jameson CineFest megnyitóbeszédében hangsúlyozta: „Az elmúlt 12 évben az volt a törekvésünk, hogy a világ filmművészetének legfrissebb és legértékesebb alkotásait hozzuk el Magyarországra, és tegyük ezzel Miskolcot az ország és Kelet-Közép Európa filmes fővárosává 10 napra.” Csöbör Katalin országgyűlési képviselő beszédében megköszönte a CineFest megálmodóinak, szervezőinek, különösképp Bíró Tibor igazgatónak elhivatott munkáját. Dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere köszöntőbeszédében rámutatott, hogy a CineFest évről-évre elvarázsolja a nézőket. „Nem csak azért mert egy folyamatosan megújuló, a filmes világ által elismert fesztivált szervezünk Miskolcon, hanem mert a CineFesten minden évben világsztárokkal is találkozhatunk.” Muszatics Péter filmtörténész, a CineFest CineClassics szekciójának kurátorának laudációjában elhangzott: „Juliette Binoche az egyetlen színésznő, aki Velencében, Berlinben és Cannes-ban is elnyerte a legjobb női alakításért járó díjat. Juliette Binoche nagy és kivételes színésznő, egy igazi, európai sztár: példakép és igazodási pont millióknak.” >

FIÚ A VONATON

Roger Deutsch, amerikai független filmes is a Jameson CineFest vendége volt, aki - a Magyarországon forgatott - Fiú a vonaton című filmjét kísérte el. A Kitekintő szekcióban bemutatott alkotásnak ez volt az európai premierje, amelyen jelen volt a film magyar főszereplője, Tóth Barnabás is. A Fiú a vonaton egy 1991-ben rögzített videóval indít, amelyet Roger Deutsch a budapesti Úttörővasúton készített, és amelyet eddig már négy filmjében is felhasznált. Deutsch különleges stílusára jellemző, hogy valós felvételek alapján rendez fiktív történeteket, új személyiséget ad a szereplőknek. A fiú a vonaton önkritikus alkotás, éppen a dokumentumfilm készítés etikáját állítja központba.

SZLOVÉN BOTRÁNYFILM MAGYAR PREMIERJE MISKOLCON

A Jameson CineFest vendége volt Damjan Kozole szlovén rendező, aki Nightlife (Éjszakai élet) című művét kísérte el. Kozole ezzel a munkájával idén Karlovy Varyban a legjobb rendezőnek járó elismerést nyerte el. A Nightlife (Éjszaki élet) valós eseményeken alapszik, egy egész országot foglalkoztató, nagy médiavisszhangot kapott gyilkosság sajátos interpretációja. A rendezőt a kutyaharapásokkal kivitelezett kegyetlen támadás és a média brutalitása foglalkoztatta, a főszereplő személyes önfeladásán keresztül.A vetítés után izgalmas közönségtalálkozóra került sor.

SÁRA SÁNDOR EMLÉKEZETT LATINOVITSRA

A Szindbád vetítésével és egy kiállítással emlékezik a Jameson CineFest a negyven éve elhunyt Latinovits Zoltánra. A vetítés utáni beszélgetésen Sára Sándor elevenítette fel a forgatással és a legendás színésszel kapcsolatos emlékeit. A beszélgetés itt tekinthető meg, az Ilyen nagy szerelem című rendkívül érdekes kiállítás pedig októberig a Színészmúzeumban (Déryné u. 5.).


MAKK KÁROLY MESTERKURZUS, MANDA DVD ÉS HANGOSFILM.HU PREZENTÁCIÓK

Nagy siker volt a 90 éves Makk Károly mesterkurzusa a Szerelem vetítése és Fazekas Eszter szerkesztő MaNDA DVD-bemutatója után: Báron György beszélgetett a legendás rendezővel, ami megtekinthető itt. A CineClassics másik programja, a Kurutz Márton és munkatársai által működtetett remek hangosfilm.hu oldal prezentációja itt tekinthető meg.

FIMRENDSZERVÁLTÁSOK

A fesztiválon volt Varga Balázs Filmrendszerváltások - A magyar film intézményeinek átalakulása 1990-2000 című könyvének a bemutatója. A bemutatón a szerző a hazai film intézményrendszeréről, filmműfajokról, trendekről, európai és nemzetközi összefüggésekről beszélt. A kötet összefoglalja, egyben európai kontextusba helyezi az 1989 után eltelt két évtized magyar filmtörténetét és filmfinanszírozási rendszereinek átalakulását.

BIVALYERŐSEN, ÚJ STRUKTÚRÁBAN: ITT VAN A TELJES VERSENYPROGRAM

Új programstruktúrával, erősebb versenyszelekcióval és változatosabb szekciókkal jelentkezik Magyarország nemzetközi filmfesztiválja, a Jameson CineFest. Az idei nagyjátékfilmes versenyprogramba tizennyolc mű került be. Olyan hiánypótló alkotások vannak közöttük, mint a Sundance nagy szenzációjaként megismert Az ember, aki mindent tudott (Swiss Army Man), az új-zélandi Taika Waititi rendezte Vademberek hajszája vagy a neves amerikai rendezőnő, Kelly Reichardt legújabb munkája, az Egyes nők.  A hazai mozikat elkerülő dán Martin Zandvliet A homok alatt című második világháborús drámája is versenybe száll a Pressburger-díjért, csakúgy, mint a Cannes-ban a kritikusok által vegyesen fogadott, ám végül a zsűri nagydíjával távozó Xavier Dolan-mű, az Ez csak a világ vége című családi dráma. De ha már szóba került Cannes és a kritikusok, muszáj kiemelni Maren Ade komédiáját, a Toni Erdmannt, mely minden idők legrajongottabb alkotása lett a franciaországi rendezvényen. A teljes lista itt.

JULIETTE BINOCHE MISKOLCON

Az Oscar-díjas színésznő, Juliette Binoche lesz a Jameson CineFest megnyitójának sztárja: Magyarország nemzetközi filmfesztiválja az Arany Oroszlán-díjas remekmű, a Kék vetítésével kezdődik szeptember 9-én. A legendás francia sztár különdíjat kap a fesztiválon és megemlékezik a film rendezőjéről, Krzysztof Kieslowskriól, a modern filmművészet egyik legjelentősebb alakjáról, aki éppen húsz éve hunyt el.

A Jameson CineFest CineClassics-blokkjában, amely Szabó István védnökségével 2010 óta mutat be filmtörténeti klasszikusokat és ritkaságokat, Kieslowski utolsó filmjei szerepelnek, a Kék szeptember 9-i vetését 10-én este a Fehér, 11-én a Piros követi. A Kék főszereplőjét, Juliette Binoche-t a hazai közönség a legjobban talán a nyolcszoros Oscar-díjas Az angol betegből ismerheti, de - többek között - óriási sikerrel játszották Magyarországon A lét elviselhetetlen könnyűségét, melyben Daniel Day-Lewis volt a partnere és a Csokoládét is, melyben Johnny Deppel játszott. Az Oscar-díjas művész olyan nagyágyúkkal forgatott, mint Jean-Luc Godard, a kétszeres Arany Pálma-díjas Michael Haneke és Abbas Kiarostami.A program a Francia Intézet és a Lengyel Intézet támogatásával valósul meg.


ÉLETMŰDÍJ MAKK KÁROLYNAK

A magyar filmtörténet egyik legjelentősebb alakja, Makk Károly kapja 2016-ban a Jameson CineFest életműdíját. A Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező nevéhez olyan remekművek fűződnek, mint például a Liliomfi (1954), a Ház a sziklák alatt (1958), a Megszállottak (1961), az Elveszett Paradicsom (1962), a Szerelem (1971), az Egy erkölcsös éjszaka (1977), vagy az Egymásra nézve (1982). Makk filmjeiben sorsok és történetek tucatjai elevenednek meg, a magyar múlt és jelen, a személyesen megélt történelem eseményei. A 90 éves Makk Károly nemzetközileg is elismert: a Liliomfi 1955-ös cannes-i premierje és a felújított Szerelem 2016-os Cannes Classics-bemutatója egy világkarrier állomásait is jelölik. A Szerelem 1971-ben megkapta a zsűri díját (Prix du Jury) Cannes-ban, a Macskajátékot 1972-ben Oscar-díjra jelölték. A további részletek a kapcsolódó programokról és a CineClassics további eseményeiről itt.

ITT VAN A TELJES KISJÁTÉKFILMES ÉS ANIMÁCIÓS VERSENYPROGRAM

Kivételesen erős a Jameson CineFest idei versenyprogramja is: gondosan válogatott, Oscar-jelölt, Cannes-ban, Berlinben már bizonyított, vagy éppen a felfedezés kapujában álló fiatal filmesek legjobb munkáit láthatjátok szeptember 9-től Miskolcon. A részletek itt és itt.

KITEKINTŐ: VERHOEVEN ÉS TANOVIC, TASNÁDI ÉS STILLMAN

Az elmúlt éveknél erősebb lesz a Kitekintő/Open Eye című szekció: olyan címek vannak a programban, mint a bosnyák Danis Tanovic új mozija, a Halál Szarajevóban, Whit Stillman kosztümös szuperprodukciója a Szerelem és barátság, illetve a legendás Paul Verhoeven, az Elemi ösztön folytatásként is felfogható Elle című abszurd thrillere, mely a Jameson CineFest zárófilmje is egyben. Magyarok is találhatók a Kitekintőben, az eddig csak forgatókönyvíróként ismert Tasnadi István debütje, a MEMO, illetve egy amerikai koprodukció, a Fiú a vonaton, melynek egyik főszerepét Tóth Barnabás alakítja.

ÚJ SZEKCIÓ: MIDNIGHT SCREENINGS

Új szekció a fesztiválon a Midnight Screenings, azaz az éjféli vetítések. Ezen belül régi és új horrorklasszikusokat izgulhatunk majd végig Wes Craven digitálisan felújított klasszikusától, a Rémálom az Elm utcában első részétől kezdve a Cannes-ban debütált Vonat Busanba – Zombi expresszig, mely minden idők legdrágább dél-koreai szuperprodukciója. 

ERNELLÁÉK FARKASÉKNÁL: MAGYAR PREMIER A JAMESON CINEFESTEN

A magyar színeket a fesztivál versenyében Hajdu Szabolcs képviseli az Ernelláék Farkaséknál című alkotásával, amely elnyerte a Karolvy Vary-i Filmfesztivál fődíját - és Miskolcon lesz a magyarországi ősbemutatója.


MUSICDOCS, ZAPPÁVAL ÉS KLEZMERREL

Szintén új színt hoz be a programba a MusicDocs szelekció, melynek keretében láthatjuk Thorsten Schütte zseniális dokumentumfilmjét Frank Zappáról, illetve Bereczki Csaba Soul Exodus-át, mely New York-i klezmer zenészekről mesél őszintén és átütő erővel.


CINECLASSICS: IN MEMORIAM KIESLOWSKI

A Három szín, ez az egyetemes filmtörténetben is egyedülálló trilógia (1993-1994) mintegy negyven díjat nyert a világ legrangosabb fesztiváljain. A Kéket Velencében, a Fehéret Berlinben, a Pirosat Cannes-ban mutatták be, és egy Arany Oroszlán, több César, egy Ezüst Medve, az Independent Spirit Award, négy Golden Globe- és három Oscar-jelölés (köztük a legjobb rendezőnek járó) is mutatják, hogy ez a különleges vállalkozás páratlan visszhangot váltott ki. A fesztivál közönsége most, húsz évvel később, újranézheti, újra felfedezheti és újraértékelheti egy nagy rendező testamentumát. Kieslowski filmjei és kérdései, aktuálisabbak, mint valaha - és ezt Juliette Binoche is fontosnak tartja.

A CINE NEW WAVE DÍJA a MISSIONART GALÉRIÁTÓL

A Jameson CineFest vadonatúj versenykategóriájának díját a MissionArt Galéria ajánlotta fel. A legszebb képi világért járó elismerés egy kortárs, kiváló magyar képzőművész munkája (értéke mintegy 1.500 euro) és a galéria ezentúl minden évben a nyertes film rendezőjének adja át. Ez évi díj Seres Laszlo miskolci művész alkotása.

 


SILS MARIA A FRANCIA INTÉZETBEN

Nemzetközi színházi karrierje csúcsán Maria Enderst felkérik, hogy játsszon ugyanabban a darabban, amely húsz évvel azelőtt híressé tette őt. Akkor Sigridet, a csábító fiatal lányt alakította, aki lefegyverez, végül öngyilkosságba hajszol egy nála érettebb nőt, Helenát. Ezúttal azonban Helena szerepét kínálják fel Mariának, aki hirtelen a tükör másik oldalán találja magát... Juliette Binoche miskolci látogatása alkalmával a Budapesti Francia Intézet (I. Fő u. 17.) szeptember 13-án 18.30-tól levetíti Olivier Assayas Sils Maria felhői című filmjét. A belépés ingyenes.

SRÁCKOR ÉS ADELE, CARDINALE ÉS ZEITLIN

Az elmúlt években nálunk volt a magyar premierje az Adele életének, a Sráckornak, a Whiplashnek és a Love 3D-nek, hogy csak néhány filmet emeljünk ki a rendkívül gazdag programból. Több száz külföldi filmkészítő, a fiatal hazai filmes generáció és a magyar filmszakma elismert alkotói rendszeres résztvevői és látogatói a fesztiválnak. Miskolc minden évben kezdő nagy tehetségek és tapasztalt művészek találkozóhelyévé válik. Büszkék vagyunk rá, hogy – többek között – vendégünk lehetett Kevin Macdonald (a Miskolcon született világhírű Emeric Pressburger Oscar-díjas unokája), Sɬawomir Idziak lengyel operatőr, a legendás rendező, Agnieszka Holland, Claudia Cardinale, az iráni vizuális művész, Shirin Neshat, a finn provokátor, Timo Vuorensola és Gaspar Noé, továbbá a független amerikai filmes generáció olyan kiemelkedő reprezentánsai, mint például az azóta Star Wars rendezővé avanzsált Colin Trevorrow, az Oscar-jelölt Benh Zeitlin vagy a Tangerine vakmerő producere, Shih-Ching Tsou. 2016 szeptemberében is hasonlóan izgalmas programmal várunk Miskolcra.

56-OS FILMEK A MANDÁTÓL

A MaNDA tematikus DVD-sorozatot jelentet meg az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából. A havonta egy-egy kiadvánnyal bővülő sorozatba olyan digitálisan felújított filmek kerültek, amelyek nem csak a szűken vett forradalmi eseményekre koncentrálnak, hanem az 1956 előtt és után történtekre is. A filmarchívum egyedülálló vállalkozása a teljes 1956-os mozi híradóévfolyam megjelentetése - ennek a bemutatója a CineClassics keretében lesz. A Jameson CineFesten lesz a bemutatója a gyönyörűen felújított Makk Károly-filmnek, a Szerelemnek is. A DVD-sorozatról további információk itt, programunkról további részletek hamarosan.

ALTER NATIVE NOVEMBERBEN

Az Alter-native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál Románia legrégebbi és legnagyobb független rövidfilm-fesztiválja, amely 1993-ban indult és minden év novemberében kerül megrendezésre. A fesztivál támogatja a független önkifejezést, a média-piac tömegtermékeivel szembeni egyéni alternatívákat. A rendezvény lehetőséget nyújt a kevésbé ismert stílusok és sajátos szemléletmódok bemutatására, független önkifejezések felfedezésére a filmművészetben. A nevezések benyújtására kizárólag online, a www.alternativeiff.ro oldalon keresztül van lehetőség, a határidő 2016. szeptember 15.

 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Korábbi hírek...

Főtámogató
Kiemelt támogatók
Kiemelt médiapartnerek
További támogatók...
Kedves Barátunk!

Kérjük támogasd
adód 1 százalékával a miskolci filmes rendezvényeket!

CineFest Egyesület
Adószám: 18448849-1-05 3525 Miskolc, Városház tér 20.

Köszönjük!

A CineFest Egyesület támogatója
Hírlevél

Ha szeretnél friss információkat kapni a fesztivállal kapcsolatban, iratkozz fel hírlevelünkre!

E-mail: