Kiosztották a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjait

A 11. Jameson Cinefest ünnepélyes díjátadó gáláján átadták a fesztivál díjait és a világhírű operatőr, Zsigmond Vilmos is átvette az életműdíjat. A záróünnepélyt a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója, Bíró Tibor nyitotta meg és elmondta, idén ismét rekordokat döntöttek a nézőszám és a programok tekintetében is, hiszen több, mint 200 filmet tekinthettek meg a fesztivál látogatói. Miután a zsűritagoknak és a támogatóknak is köszönetet mondott, Dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere méltatta a fesztivált. Mint mondta, az elmúlt évek alatt a magból fává nőtte ki magát a CineFest, többek között olyan vendégekkel, mint Sára Sándor és Zsigmond Vilmos, akik jelenlétükkel nemcsak a fesztivál, de Miskolc rangját is emelik.

Az idei CineFest Életműdíjat Zsigmond Vilmos személyesen vette át Bíró Tibor fesztiváligazgatótól és Dr. Kriza Ákos polgármestertől. Az Oscar-díjas operatőrt a közönség vastapssal köszöntötte, aki meghatódottan vette át az elismerést. Elmondta, nagy megtiszteltetésnek érzi, hogy Miskolcon vehetett át díjat és hozzátette, nagyon jól érezte magát a városban, ahova mindenképpen szeretne még visszatérni.

Ezek után kerültek kiosztásra a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjai, amelyek közül a két nagyjátékfilm, a dokumentumfilm, a kisjátékfilm fődíjakat és a közönségdíjat a rendezők személyesen vették át.

Pressburger Imre díj:

Osztályellenség/ Class Enemy
Rendező/Director: Rok BICEK

A díjat Osztályellenség (Class Enemy) című filmjéért Rok BICEK nyerte. Az Osztályellenség – az első film, ami lenyűgöző egységet mutat abban, hogy kvalitásos tud lenni mind forgatókönyv, mind rendezés mind pedig a színészi játék tekintetében. Olyan fontos kortársproblémára irányítja rá a figyelmünket, amely a szülő-gyermek-tanár hármasság hétköznapi viszonyában jelentkezik.
A film rámutat arra, hogy bár egy világban élünk és a nyelvünk is azonos, sokszor mégis nehezen értjük meg egymást.

Zukor Adolf díj:

VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan/For Some Inexplicable ReasonRendező/
Director: REISZ Gábor

A díjat VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan (For some inexplicable reason) című filmjéért Reisz Gábor kapta. A zsűri olyan filmnek adta ezt a díjat, ami a filmközlésben valami nagyon eredetit és frisset tudott mutatni. És azért is ez a film kapja a díjat, hogy ezzel is bíztassuk a fiatal rendezőket arra, hogy használják a mozi varázserejét és változtassák a fiatalok életében tapasztalható nehézségeket komédiává, anélkül, hogy bárkiből is gúnyt űznének.

Dargay Attila díj:

Tehén a tejesbögrémben/My Milk Cup Cow
Rendező/Director:  Yantong ZHU

A Tehén a tejesbögrémben (MyMilkCupCow) című filmjéért Yantong ZHU kapta az elismerést. A film költői módon meséli el egy apa és lánya megható történetét. A film alkotója kiváló érzékkel választotta meg a filmes technikát. A néző könnyedén azonosul a filmben szereplő kislány fantáziáival és emlékeivel, ahogyan az visszagondol édesapjával töltött gyermekkorára.

Legjobb dokumentumfilm:

Dr. Lala
Rendező/Director:  HALÁSZ Glória

A zsűri a Legjobb Dokumentumfilm díját Halász Glória Dr. Lala című filmjének adta. A film letisztult filmes eszközökkel mutatja be egy bohócdoktor munkáját, aki azon igyekszik, hogy a gyermekek egy időre megfeledkezzenek betegségükről és arra bíztatja őket, hogy próbálják azt legyőzni. A film arra tanít meg minket, hogy még a legnehezebb körülmények között is viszonyuljunk pozitívan az élethez.

Legjobb kisjáték- és kísérleti film:

Születésnapi ajándék/Birthday Present
Rendező/Director:  Guy LICHTENSTEIN

A Legjobb Kisjáték- és Kísérleti Film díját a zsűri Guy Lichtenstein Születésnapi ajándék (BirthdayPresent) című filmjének ítélte. Egy izraeli férfi és egy osztrák nő futó viszonyán keresztül a rendező igen érzékenyen ábrázolja a két szereplő életfelfogása közötti különbséget és a kulturális másságot, amelyen nehéz felülemelkedni. A film ezen túl még arra is képes, hogy nagy részletességgel ábrázolja Jeruzsálem városának különböző arcait.

Közönségdíj:

Parador Húngaro
Rendező/Director: Patrick ALEXANDER, Aseneth Suarez RUIZ

Nemzetközi Ökumenikus Zsűri:

Csajkor/Girlhood
Rendező/Director: Céline SCIAMMA

A SIGNIS és az Interfilm tagjaiból álló ökumenikus zsűri a díját CSAJKOR (Girlhood) című filmjéért Céline SCIAMMA kapta. A film egy olyan erős, fiatal női karaktert mutat meg a nézőknek, aki még egy egyébként reménytelen helyzetben is képes remélni. Bár körülményei, például a szegénység és az őt körülvevő erőszak, arra kényszerítik, hogy rossz döntéseket hozzon, a lány hű marad önmagához és sosem veszíti el a képességét, hogy különbséget tegyen jó és rossz között. Végül győzedelmesen kerül ki személyes küzdelmeiből és megtalálja a helyét az életben. A filmben látottak számos, a világban élő kisebbségi csoportra igazak, így az itt alkalmazott feloldás is kiutat mutathat számukra.

FIPRESCI díj:

Mommy
Rendező/Director: Xavier DOLAN

A FIPRESCI zsűritagjai (MolnárJudit Anna, Magyarország; Andrzej Fogler, Lengyelország és Pierre Yves Roger, Franciaország) egyhangúan úgy döntöttek, hogy a legjobb nagyjátékfilm díját Mommy című filmjéért Xavier Dolan kapja ávollétében. A film lenyűgöző erejű üzenete az, hogy mindenki készüljön fel az élete során felmerülő problémákra és igyekezzen megbirkózni azokkal. Ez az üzenet pedig azért tud ilyen erővel hatni, mert a filmet magát is tökéletesség jellemzi, beleértve ebbe a csodálatos színészi játékot is.

FICC (Nemzetközi Filmklub Szövetség) díj:

Osztályellenség/ Class Enemy
Rendező/Director: Rok BICEK

A zsűri a Don Quijote díjat az Osztályellenség (Class Enemy) című filmnek ítélte, mely két generáció konfliktusának hatásos ábrázolásáért, a didaktikus hangértés kiváló operatőri munkáért érdemelte ki a zsűri döntését, valamint azért, mert felhívja a figyelmünket arra, hogy a bevett intézményrendszer győzelemre törekszik, bármi áron.

 

Főtámogató
Kiemelt támogatók
Kiemelt médiapartnerek
További támogatók...
Kedves Barátunk!

Kérjük támogasd
adód 1 százalékával a miskolci filmes rendezvényeket!

CineFest Egyesület
Adószám: 18448849-1-05 3525 Miskolc, Városház tér 20.

Köszönjük!

A CineFest Egyesület támogatója
Hírlevél

Ha szeretnél friss információkat kapni a fesztivállal kapcsolatban, iratkozz fel hírlevelünkre!

E-mail: