NEFMI TÁMOGATÁS A MISKOLCI BÉKE ART MOZINAK

Az utóbbi években rohamosan felgyorsult az a folyamat, mely az eddig több mint 110 éve használt 35 mm-es filmszalagot speciális, a mozik számára kifejlesztett digitális vetítéstechnikával váltja fel. Egy ilyen DCI kompatibilis vetítőgép beszerzési költsége meghaladja a 16 millió forintot. Ezt saját erőből jelenleg Magyarországon egyetlen art mozi sem tudja biztosítani. A beruházás megvalósításához a NEFMI 12,5 millió forint támogatást ítélt meg, melyhez Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata 4,167 millió forint önrészt biztosít - jelentette be Bíró Tibor, a Cine-Mis Nonprofit Kft. igazgatója.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium 2011-ben pályázati felhívást tett közzé azon települési önkormányzatok részére, melyek a 100%-os tulajdonukban lévő cégeken keresztül a filmtörvényben megfogalmazott art mozi követelményeknek megfelelő mozitermet üzemeltetnek. A pályázat keretében art mozik digitális fejlesztésének támogatására nyílt lehetőség. Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata e tárgyban benyújtott pályázatát az értékelő bizottság támogatásra érdemesnek ítélte, így városunk azon hét település között van, amelyek ilyen jellegű támogatást kaphatnak. A pályázat kedvezményezettje a CINE-MIS Nonprofit Kft. és az általa üzemeltetett Művészetek Háza Béke art moziterem.

Az utóbbi években rohamosan felgyorsult az a folyamat, mely az eddig több mint 110 éve használt 35 mm-es filmszalagot speciális, a mozik számára kifejlesztett digitális vetítéstechnikával váltja fel. Egy ilyen DCI kompatibilis vetítőgép beszerzési költsége meghaladja a 16 millió forintot. Ezt saját erőből jelenleg Magyarországon egyetlen art mozi sem tudja biztosítani. A beruházás megvalósításához a NEFMI 12,5 millió forint támogatást ítélt meg, melyhez Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata 4,167 millió forint önrészt biztosít. A vetítőgéphez szükséges szervert – melynek további 4 millió forint – a nyertes pályázók részére a Nemzeti Kulturális Alap meghívásos pályázat keretében automatikusan biztosítja. A vetítőberendezés beszerzése nélkülözhetetlen a vetített filmek választékának bővítése miatt, de az évente megrendezésre kerülő Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál megrendezése tekintetében a versenyprogramban szereplő nagyjátékfilmek közel 60%-a már idén is ebben a formátumban érkezett, melyet csak kölcsönzött géppel tudtunk bemutatni. A digitális vetítésre történő átállás annyira felgyorsult, hogy külföldön és hazánkban már a multiplex mozitermek mindegyike rendelkezik ilyen géppel, és az új megjelenésű filmek egy-másfél éven belül már csak ebben a rendszerben lesznek elérhetők. A NEFMI kifejezte azon szándékát, hogy 2012-ben is folytatja a digitális átállás támogatását, és reményeink szerint ennek keretében a Művészetek Háza Uránia termének digitális vetítőgéppel történő felszerelése is megvalósulhat a jövőben.

Főtámogató
Kiemelt támogatók
Kiemelt médiapartnerek
További támogatók...
Kedves Barátunk!

Kérjük támogasd
adód 1 százalékával a miskolci filmes rendezvényeket!

CineFest Egyesület
Adószám: 18448849-1-05 3525 Miskolc, Városház tér 20.

Köszönjük!

A CineFest Egyesület támogatója
Hírlevél

Ha szeretnél friss információkat kapni a fesztivállal kapcsolatban, iratkozz fel hírlevelünkre!

E-mail: